Nastavenie súborov cookie

Keď navštívite ktorúkoľvek internetovú stránku, táto stránka môže uložiť alebo obnoviť informácie o vašom prehliadači, najmä v podobe súborov cookie. Tieto informácie sa môžu týkať vás, vašich preferencií, vášho zariadenia alebo sa môžu použiť na to, aby stránka fungovala tak, ako očakávate. Tieto informácie vás zvyčajne neidentifikujú priamo, vďaka nim však môžete získať viac prispôsobený internetový obsah. V týchto nastaveniach si môžete vybrať, že niektoré typy súborov cookie nepovolíte. Po kliknutí na nadpisy jednotlivých kategórií sa dozviete viac a zmeníte svoje predvolené nastavenia. Mali by ste však vedieť, že blokovanie niektorých súborov cookie môže ovplyvniť vašu skúsenosť so stránkou a služby, ktoré vám môžeme ponúknuť. Viac informácií

Spravovať nastavenie súborov cookie

Nevyhnutne potrebné súbory cookie

Vždy aktívne

Tieto súbory cookie sú potrebné na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky a nemožno ich v našich systémoch vypnúť. Zvyčajne sa nastavujú len ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad nastavenie preferencií ochrany osobných údajov, prihlasovanie alebo vypĺňanie formulárov. Svoj prehliadač môžete nastaviť tak, aby blokoval alebo vás upozorňoval na takéto súbory cookie, v takom prípade však nemusia niektoré časti stránky fungovať.

Súbory cookie súvisiace s výkonom

Tieto súbory cookie nám umožňujú určiť počet návštev a zdroje návštevnosti, aby sme mohli merať a vylepšovať výkon našej stránky. Pomáhajú nám zistiť, ktoré stránky sú najviac a najmenej populárne, a vidieť, koľko návštevníkov sa na stránke pohybuje. Všetky informácie, ktoré tieto súbory cookie zbierajú, sú súhrnné, a teda anonymné. Ak tieto súbory cookie nepovolíte, nebudeme vedieť, kedy ste našu stránku navštívili.

SYNERGIE A KOMPROMISY POTENCIÁLU AGROEKOSYSTÉMOVÝCH SLUŽIEB

Synergies and compromises of agroecosystem services potential

Jarmila Makovníková, Boris Pálka, Miloš Širáň

Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum/ Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy/Regionálne pracovisko Banská Bystrica, Mládežnícka 36, 974 04 Banská Bystrica, e-mail: [email protected]; [email protected]

 

Abstract

Aims of this study is to assess the synergies and compromises of agroecosystem services. Ecosystem services linked to natural capital can be divided into three categories (provisioning, regulating and cultural). Traditionally, agroecosystems have been considered primarily as sources of provisioning services, but agroecosystems can provide a range of other regulating and cultural services to human communities. Ecosystem services are non-lineary linked and changes in one service can impact the other positive or negative. For the assessment of individual indicators of agro-ecosystem services, we utilized an expert scoring system. We evaluated ecosystem services on the basis of biophysical indicators that determine the corresponding soil functions and are part of the existing databases available in the Slovak Republic. The new methodological combination enabled us to provide unique mapping and assessment of agro-ecosystem services within Slovakia. High potential of provisioning service is linked to the high potential of regulation of water regime, pollutants filtration and soil erosion. The opposite trend has the potential provisioning services to potential of climate regulation and potential of natural conditions for recreation. The synergistic effect is between the provisioning agroecosystem service, regulation of water regime and soil pollutants filtration.

Keywords: potential of agrecosystem services, arable land, grassland, trade-offs