Fakulta Prírodných vied UMB


Európska noc výskumníkov 2020

Dňa 27. novembra 2020 sa konala online Európska noc výskumníkov. Mottom roka 2020 bolo „Veda bez hraníc“, ktorým poukázali na to, že výskum a inovácie prekračujú nielen geografické hranice, ale zachádzajú aj za hranice bežného poznania. Vďaka búraniu fyzických aj mentálnych hraníc a spolupráci výskumníkov a inovátorov môžeme dnes všetci využívať výsledky vedy v každodennom živote. Navyše, vedci a inovátori prekračujú aj hranice každodenného poznania a vďaka tomu zlepšujú náš život vo všetkých oblastiach.

Za všetkými dôležitými objavmi a zlepšeniami stoja výskumníci a inovátori a ich zvedavosť a odhodlanosť – vďaka nim máme internet, môžeme vidieť čiernu dieru, liečiť choroby či vytvárať umelú inteligenciu. Navyše sa dôležitosť vedy a vedeckého bádania ešte výraznejšie ukázala aj v posledných mesiacoch, keď sa celá spoločnosť v boji s COVID-19  spolieha na vedecké poznatky a ľudí, ktorí za ňou stoja.

Cieľom výnimočného programu Európskej noci výskumníkov bolo ukázať, že na Slovensku máme špičkových vedcov v rôznych oblastiach a priniesť  ich prácu prostredníctvom virtuálneho sveta do škôl, ale aj k vám domov. 

Viac informácií o Európskej noci výskumníkov ste sa dozvedeli na:
https://www.nocvyskumnikov.sk/novinky/2020/ako-bude-vyzerat-tohtorocna-europska-noc-vyskumnikov.html

Do programu Navštív svoju školu v rámci Európskej noci výskumníkov sa zaregistrovala katedra chémie.
Meno a priezvisko: doc. RNDr. Zuzana Melichová, PhD.
Oblasť výskumu: Prírodné vedy
Názov: Spoznaj tajomstvá vody
Stručný popis: Prezentácia mala byť zameraná na vybrané anomálne vlastnosti vody (hustota, povrchové napätie, vzlínavosť, pH a pod.), ktoré by boli doplnené o zaujímavé informácie a experimenty. Žiaľ, počet prihlásených škôl bol takmer o polovicu menší ako počet prihlásených výskumníkov, tak z kapacitných dôvodov nebolo možné túto prezentáciu zrealizovať.

Program na: https://www.nocvyskumnikov.sk/kategoria/program

 

 

 


Fakulta prírodných vied, Univerzita Mateja Bela