Fakulta Prírodných vied UMB


Európska noc výskumníkov 2022

Mottom tohtoročného festivalu vedy bolo „Dôverujme vede“, ktoré vzniklo v reakcii na potrebu lepšie sa orientovať v záplave veľkého množstva informácií a žiaľ aj dezinformácií. Cieľom festivalu bolo upriamiť pozornosť mladých ľudí a širokej verejnosti na relevantné zdroje informácií, ktorých garantmi sú práve výskumníci a výskumné inštitúcie.  Návštevníkov sme podnietili k aktivite, zážitkovému vzdelávaniu a k tomu, aby lepšie spoznali vedu a ľudí, ktorí za ňou stoja.

Na 16. ročník Európskej noci výskumníkov sa zaregistrovala katedra geografie a geológie, katedra chémie a katedra informatiky FPV UMB.

Prednášajúci: PaedDr. Bohuslava Gregorová, PhD., RNDr. Martina Škodová, PhD.
Program: V Banskej Bystrici (Europa SC)
Oblasť výskumu: Prírodné vedy
Vedecký stánok: Virtuálna geografia
Anotácia: Pomocou virtuálnej reality navštívime a preskúmame niekoľko jedinečných miest na Zemi. Budeme mať možnosť pozrieť si Austráliu, prejsť sa africkou savanu a pozorovať jej biotu, vyštverať sa na štíty v Himalájach, preniesť sa medzi tučniaky na Antarktíde, do centra Tokia alebo si prezrieť našu Zem z vesmíru. Táto virtuálna expedícia bude zážitkom aj ukážkou toho, ako sa dá spoznávať Zem aj inak, ako je tradičné na hodinách geografie. Virtuálna geografia je podporovaná projektom Virtual Geolab, ktorý rieši Katedra geografie a geológie Fakulty prírodných vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Prednášajúci: doc. RNDr. Zuzana Melichová, PhD., Mgr. Matej Šuránek
Program: V Banskej Bystrici (Europa SC)
Oblasť výskumu: Prírodné vedy
Vedecký stánok: Farebná chémia
Anotácia: Aktivita bude pozostávať z realizácie a ukážok efektných chemických experimentov zameraných na farebné zmeny (maľovanie elektrinou, farebné banky, tajné písmo a pod.). Návštevníci sa dozvedia zaujímavé informácie o redoxných reakciách, oscilačných reakciách, ako aj o reakciách založených na zmene pH.

Prednášajúci: RNDr. Šimon Budzák, PhD.
Program: V Žiline (OC Mirage)
Oblasť výskumu: Prírodné vedy
Vedecký stánok: Chémia
Anotácia: V našom stánku ukážeme hravou formou, ako môžu chemické látky interagovať so svetlom. S najmenšími návštevníkmi si vyskúšame zaujímavé farebné chemické reakcie, budeme písať svetlom,prepínať molekuly a odoberať otlačky prstov. So staršími identifikujeme (umelú) krv a občas si urobíme malý výbuch. Pre všetkých záujemcov ponúkneme krátky kvíz o chemických hoaxoch. Popularizačná aktivita nadväzuje na náš výskumu v projekte APVV-20-0098 „Svetlom riadené molekulové prepínanie“.

Prednášajúci: RNDr. Miroslav Melicherčík, PhD., Mgr. Michal Vagač, PhD., PaedDr. Patrik Voštinár, PhD.
Program: V Banskej Bystrici (Europa SC)
Oblasť výskumu: Technické vedy – Informatika
Vedecký stánok: Ako ďaleko zašli počítače?
Anotácia: Výpočtová technika prekonala v ostatných desaťročiach výrazný rozmach. Z ťažkopádnych, veľkých a drahých strojov sa stali dostupné stroje, ktoré dennodenne ovplyvňujú naše rozhodnutia a spôsob života. V našom stánku sa môžeš ponoriť do sveta virtuálnej reality alebo sa porozprávať s počítačom. Tiež si môžeš zahrať hru a porovnať svoju šikovnosť s umelou inteligenciou alebo sa naučiť, ako si jednoducho postavíš herný ovládač k počítaču. Pre porovnanie si budeš môcť vyskúšať prácu aj s takmer 40 ročným počítačom. Príď a dozvieš sa, čo všetko na Teba čaká a čomu sa venujeme na Katedre informatiky, Fakulty prírodných vied, Univerzity Mateja Bela.


Fakulta prírodných vied, Univerzita Mateja Bela